Porträttet: Min underbare lillebror Niclas!


Nippes o Johan

Födelsedagsbarnet med glasögon tillsammans med sin äldste, bäste vän Johan!

Mmmm… i fredags den 7:e januari var det lillbrorsans tur att fylla 50!

Själv har jag redan hunnit med det! Fan tro’t men så är det. Äldre brorsan hann först över strecket och lillsyrran trillar över om tre år. Tiden går… tick, tack, tick, tack, och somliga tycker tiden går fortare än andra, att tiden har en benägenhet att gå fortare ju äldre men blir. Är det så? Vi diskuterade det, i fredags, brorsorna, syrran, mammsen o pappsen och några till. Men hallå! utropade jag, tiden, vad är tiden för något egentligen? Den linjära tiden är ju helt och hållet människans påfund. Den existerar ju bara för att vi tror och säger att den gör det. Och att somliga upplever att tiden bara swischar iväg tror jag beror på att de är mer uppe i huvudet, borta i sina tankar än riktigt närvarande i själ och hjärta. Jag har experimenterat lite, amatör som jag är, och min personliga upplevelse av tid och rum skiftar väldigt mycket beroende på om jag är i ”flow”, om jag är närvarande med själ och hjärta=totalt i harmoni med det som sker och inte ”tänker” eller om jag är ”här” men i mina tankar framåt eller bakåt i tiden. Tidsuppfattningen är på tre olika nivåer. Testa själva så får ni både se och känna. Därmed kan du också känna om du levt ett långt eller kort liv om du jämför med någon annan i samma ålder. För det är i jämförelsen du kan uppleva skillnad. Annars skiter du i det och känner in dig själv och ditt eget liv och är glad och nöjd med det… eller inte

!Nippes, Sara, Falla

Födelsedagsbarnet har placerat sig och sin familj sedan många år tillbaka i södra Skåne, närmare bestämt i den vackra hamnstaden Viken. Jäkligt bra val tycker jag. Jag älskar havet, vill och kommer att bo vid havet innan locket på min kista slås igen. Lillbrorsan är produktiv när det gäller barnalstrande och är inne på sin andra kull. Då han älskar havet har han och hans sambo givit deras gemensamma barn nr 1 (hans nr 3) namnet Lova och barn nr 2 (nr 4) mellannamnet Falla. Sååå cool! Båda är seglingstermer; lova = gå upp mot vind, falla = falla av från vind. Hääärligt va? Båda är underbara och sååå kärleksfulla varelser, jo jag blev kär, mycket kär… igen! Lilla Falla döptes på lördagen. De tyckte det var bäst att passa på då släkten fanns på plats! Så kom lördagskvällen och med den kom festen!!! Vilken underbart, rolig, stämningsfull, fartfylld fest med härliga människor och många fina, humoristiska tal. Kärleken till lillbrorsan riktigt vibrerade i lokalen och smittade självklart ner oss alla som bidrog allt vad vi kunde till att höja stämningen ytterligare några snäpp.

Tänk när han var liten, brorsan, han var så liiiten, tunn och tyst. Han sov mycket, var i sin egen värld, en riktig filosof som yrvaket tittade upp då man stått och vrålat hans namn i några minuter. ”Käck”, var ett ständigt återkommande ord i hans låga, korta tal. ”Käck” om det vore si, ”käck” om det var så, ”käck”… ”käck”… som ett litet tix. Det betydde ”tänk”. Tänk om det var si, tänk om det var så. Hahaha, ett ständigt filosoferande. Så fick vi alla 4 små ungar, uppsnofsade kvällen till ära, slå följe med mamma till den kungliga Operan och se baletten ”Svansjön”. Det var stort! Magnifikt, vackert och sensuellt! Och det satte spår i Nippes (för så kallades han och kallas fortfarande av några nära och kära) lekamen, i hans sinne och hjärta. Nippe bestämde sig för att bli dansör. Nio år gammal travade han självmant iväg till Operan och sa till receptionisten: ”Hej, jag vill lära mig dansa!” Och på den vägen blev det. I fyra år dansade han fem dagar av sju i veckan. Smidig, långa muskler, en vacker dansör var han, ”Nippe-Tippe”. Men, men… det var tufft att dansa så mycket, skolans krav ökade och han valde böckerna. Åhhh…jag skulle kunna berätta hur mycket som helst som hänt Nippe och mig genom åren men det skulle ta alltför mycket plats och kanske inte lika roligt för dig att läsa. Jag är stolt över min bror. Han har famnat livet med kärlek och tagit hand om sig själv och odlat ett av sina intressen; seglingen ordentligt med införskaffad segelbåt som han rustar för att kunna genomföra en av alla sina drömmare: en världsomsegling. Underbart! Drömmar är till för att förvekligas. Jag har min dröm att förverkliga: den att bli erkänd konstnärinna och få möjlighet att sprida mina målningar med kärlek och ljus så att så många som möjligt kan njuta av dem i sina hem och på institutioner. Och att erkännas som författarinna, ge ut böcker, att så många som möjligt kommer att älska mina ord och mina berättelser om kärlek och ljus så att de slipper stanna i byrålådan och samla damm. Det var ett litet passus om ego där!

Brorsan fick den här målningen av mig ”Fyrtornet”

Nippe o jag

Som du ser så är målningen en aning tvetydig, upplevelsen ligger i betraktarens öga.

Jag har skrivit två dikter till den och den ena läste jag högt före mitt tal, den lyder så här:

Som en stenstod står han

mäktigt mellan två håda kullar.

En väktare som visar vägen i dimma,

i mörker i alla väder, tveklöst!

Piskande stormar, isande kyla. Han står fast!

Kraftfullt skänker han ljus och visar riktning.

Ingen far vilse, om valet är hans kägla.

Men utan kullarna faller han, är han intet.

De bär honom upp.

Visar hans storhet.

Mmmm… och på något sätt är du som en fyr… du visar riktningen… Du har tagit ut riktningen i ditt liv på många olika sätt, inte minst genom ditt yrkesval; att ta hand om, hjälpa, att vårda, att läka, att bidra till ett bättre liv, t.o.m. rädda liv. Det är stort! Stort och värdigt… och äkta mänskligt. Så får du ta hand om andra, friskusar också! All din personal – motivera, leda, peppa, peppra… Och så ser du till att alstra liv också! Du är duktig på liv du! Ingen latsida här inte, varken på arbetsfronten eller hemmafronten. Nu är du uppe i nr 4, precis som vi är 4 syskon, ett bra nummer. Men du gillar ju sex… jag menar..du sa en gång att du vill ha sex… sex barn, vi väntar med spänning…på nr sex!

Ja, vind i seglen har du brorsan! Och styrfart har du så att det riktigt skummar om det. Och riktningen, ja den har du ju redan tagit ut så det är bara att fortsätta navigera vidare och se upp för alla grund.

Stort lycka till på din fortsatta seglats genom ditt fantastiska liv!

Jag älskar dig för den du är och beundrar dig för det du gjort och gör!

Och här lägger jag in dikt ”Fyrtornet II”

Stolt reser han sig upp mellan sina två fasta kullar.

Visar sin fulla prakt, utstrålar potentiell kraft

då kulblixtarna i samlad trupp över himlen rullar.

Ta mig, plocka mig! han upphetsat vrålar.

Men jag nekar, tittar på ett tag och målar

mitt liv som finns och passerar.

Min längtan, min lust jag deklarerar:

Är du här? Är du där?

Var finns du? Är jag kär?

Kärlek är en sak, lusten en annan.

Erotiken faller från människan som mannan

faller ifrån skyn för att en mage mätta.

Jag plockar dig från kullen för att mitt sinne lätta

från min tunga, sugande lust.

Du skänker mig häftigt all din livsmust.

Tack, jag suckar i all min vällust. Du gav mig livet åter just.

Och den här fina artikeln hade Niclas härliga sambo Sara tagit initiativ till så att den kom in i tidningen på födelsedagsmorgonen. Den lästes av många Helsingborgsbor och Vikenbor.

Utan Sara, ingen artikel!

Tidningsklipp Nippe

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s