Högmod – en av de 7 dödssynderna

Allisvanity av C.A.Gilbert

”All is vanity” av C.A.Gilbert

Jag har lagt till en ny flik på min blogg ”sant/osant” där jag ”broderar” lite med ord, uttryck och företeelser.

Jag börjar med att titta lite på de 7 dödssynderna.

Okay… here we go… jag börjar med dödssynden högmod, superbia på latin.

Wikipedia tycker att ord som kan kopplas till högmod är: ”… storhetsvansinne, fåfänga, övermod, hybris.” Jag forsätter att använda mig av wikipedia, för enkelhetens skull. Där står att: …”högmod innebär en alltför stor självuppskattning och                         självhävdelse, motsatsen till ödmjukhet.                                                                             

Storhetsvansinne (megalomani), grandiositet, hybris, förhöjd självkänsla, i psykiatrin ett uttryck för ett sinnestillstånd där en person har en starkt överdriven självuppfattning, och ofta helt falsk självbild. Storhetsvansinne kan vara ett tecken på psykos eller en personlighetsstörning. Fåfänga är en överdriven tro på, och hopp om, den personliga ytans förmåga att imponera. Fåfänga är därför ofta förknippat med utseende, men yta kan även handla om förenklingar eller andra sätt att bortse ifrån helheten och djupet. .Enligt många etiska läror är fåfänga förknippat med något negativt, synonymt med flärdfullhet, flärd, prålsjuka, inbilskhet, egenkärlek och högfärd.”

Att vara högmodig har alltså ingenting att göra med mod. Det betyder inte att man/kvinna har ett högt, eller mycket, mod. Ordet hamnar ganska långt ifrån modig. Eller? Eller är det att man/kvinna överdriver sitt mod? Att man/kvinna tar ut svängarna lite fööör mycket??? Att man/kvinna så att säga snubblar på sin modighet? Att man/kvinna blir så uppfylld av sitt eget mod att man/kvinna tappar ödmjukheten på vägen? Och att man/kvinna därmed höjer sig föör mycket över sina medmänniskor??

Hmmm… det är nog här jag närmar mig betydelsen ordet fått, eller har. Mod är ju bra! Något positivt tycker nog de flesta. Känner jag någon med högmod? Någon av mina vänner som är högmodig? Nej, absolut inte. Jag tror inte att jag skulle kunna umgås med någon högmodig typ… eller skulle jag det? Det kanske skulle kunna vara huuuur spännande som helst! Läser du det här och tycker du är högmodig så tag kontakt med mig! Jag testar gärna att umgås! Jag har en del modiga vänner. Jag har en del fåfänga vänner. Några som aldrig skulle kunna tänka sig att gå ut osminkade. Någon sa vid ett tillfälle att måla/sminka ansiktet varje morgon var av samma dignitet som att klä på sig. Hmm.. intressant! Men är det något negativt med att vara fåfäng då??? Behöver det väl inte vara. Att man/kvinna tycker att hon/han blir/ser finare/vackrare ut med smink? Det är väl upp till var och en att sminka sig eller inte. Fåfäng är ju att vara medveten om att göra/klä sig vackert för sig själv och andra. Varför bara till fest? Varför inte till vardag? Gör vardagen till en fest vettja!!! Då blir nog livet roligare för väldigt många. Men då vi kommer till ordet hybris backar jag nog själv en smula. Att ha hybris.. då har man/kvinna nog gått för långt. Slagit över liksom… Eller??? Hybris/storhetsvansinne kan vara ett tecken på psykos eller personlighetsstörning! Says who??? Vem gör bedömningen var gränsen går?? Vi har ju en så kallad norm vi utgår ifrån. En norm som beskriver hur en ”normal person” är. Hur den normala personen uppför sig eller ska uppföra sig och om den inte gör det så avviker den ifrån normen och då blir avvikningen oftast klassificerad som en sjukdom eller störning. Hmmmm….intressant! Mycket intressant! Sjuk eller inte? Vem bestämmer det? Inte länge sedan homosexualitet klassades som en sjukdom, läs störning, läs avvikelse från det normativa beteendet! Fram till 1934 kunde homosexuella samlag i Sverige bestraffas med straffarbete i högst två år. Efter en motion från Vilhelm Lundstedt togs straffbestämmelsen bort 1934, men en fullständig avkriminalisering av homosexuella handlingar skedde inte förrän 1944. Sedan betraktades homosexualitet istället som en sjukdom fram till 1979, intressant eller hur!?? Saker och ting förändras! Inget är konstant! Ordens betydelse får helt plötsligt en annan innebörd!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s