Porträttet: Kvinnan & hundengolden_retriever_6

Kvinnan o hunden

Jag vandrar in i en av stockholmarnas oaser, som så många gånger förr, på min väg till Gamla Stan. De höga träden spretar med sina nakna armar och på marken ligger ett femcentimeters smutsvitt täcke. Här är det många östermalmsbor som rastar sina hundar. De flesta plockar tack o lov upp skiten som deras fyrfota vänner trycker ut, i små svarta bajspåsar och slänger ordentligt i hundlatrinen!! Bra där! Annars kan det bli böter! Alla gör det dock inte så här och där ligger små mörka korvhögar som tydligt avtecknas mot den ljusa bakgrunden. Framför mig lufsar en lösgående Golden Retriever. Helt plötsligt slår den omkull sig själv och rullar runt i snön, fram och tillbaka, fram och tillbaka. Den riktigt smeker sin nos, sitt huvud, ja, hela kroppen mot snön. Så reser den sig upp, skakar pälsen, småspringer några meter och så slår den omkull sig själv igen och upprepar hela proceduren och så gör den både tre, fyra, fem, sex gånger!!! Jag tittar roat på! Oj så den älskar att rulla sig i snön. Mina tankar går osökt till min hund Maya hemma i Dalarna som också älskar snön. Men hon rullar sig inte lika förnöjsamt som den här hunden gör utan hon älskar mer att springa i och känna motståndet ifrån djupsnön. Goldens matte går ganska så långt framför puttandes en barnvagn framför sig. Hon tittar bakåt lite då och då för att se att hennes hund är med, vilket den är. Men den tar promenaden i sin egen takt. Jag kommer ifatt matte och säger:

– Vilken fin hund du har och oj vad den gillar snön!

– Ja, hon ääälskar snö!

– Så väluppfostrad och trygg hon är!

– Ja det är hon.

– Vet du vad du kan få betala om en polis kommer och ser att hon (eftersom jag nu vet att det är en tik) är okopplad?

– Nej det vet jag inte, svarar hon.

– Tusen spänn! utropar jag. Jag träffade en tjej som hade en otroligt väluppfostrad svart labrador som gick som limmad vid hennes ben, hon hade fått betala 1000 kronor i böter vid ett tillfälle.

– Ojdå. Men det är nog inte alltid så, säger matte, för jag kom i samspråk med en polisman som sa att det blir inga böter om hunden rör sig som om den hade ett osynligt koppel. Det vill säga att du har koll på hunden.

– Ahaaa, det är nog lite till och från då beroende på vilken polis man råkar stöta ihop med då.

– Ja, så är det nog.

– Men din hund är ju fantastisk lugn, fin och trygg. Hur gammal är hon?

– Fyra.

– Vaaa?? Jag trodde den var bra mycket äldre! Inte för att den ser gammal ut utan för att den beter sig som den gör. Jag har själv en tik på sex år som absolut inte följer med så fint som din gör.

– Vad är det för ras då?

– Det är en fyrvägskorsning som vi brukar säga, vår rondellhund, hahaha!! Det är mycket jakt i henne, pappan är korsning mellan jämthund o schäfer och mamman är korsning mellan svart labrador och stövare. Hon kan gå fot men… kommer något intressantare i sikte drar hon som en avlöning… som blixten och då kan jag stå och kalla i min ensamhet, hon skiter i mig. Men, hon vet när hon gör fel för hon skäms då hon kommer tillbaka. Hon är hur fin som helst men hålla sig till mig och husse… nehej då… och det blir inte bättre med åren, snarare tvärtom tycker jag. Nu har jag nyligen lagt om taktik, istället för att rya på henne så har jag med mig Frolic-bitar som jag lockar henne med lite då och då så att det ska bli ”kuul” att bli inkallad. Mmmm, det går sådär.

– Får jag komma med ett tips? frågar hon.

– Gärna!

– Valpar!

– Va???

– Att hon får en kull med valpar. Vår hund som vi hade tidigare var precis som din men efter det att hon fick valpar blev hon totalt förändrad. Hon blev mycket mer harmonisk och höll sig till oss. Hon hade inget behov av att ge sig ut på några längre utflykter. Nej, det var en otrolig skillnad. Så, jaaa, valpar!

– Intressant. Mycket intressant! Då kommer min dotter bli lyriskt glad. Hon vill så gärna ha en valp. Hmmm, jag får gå hem och diskutera med husse med det låter spännande, roligt och naturligt att det kan bli så. Tack för tipset. Och ha det så bra. Hej då!

– Hej då och lycka till!

Hon svänger över gatan in på Humlegårdsgatan och jag fortsätter rakt fram över Stureplan.

 Jaha, då fick jag lära mig ytterligare något nytt bara för att jag slog mig i slang med matten till den lyckliga Golden Retrievern. Rekommenderar dig: Slå dig i slang!

Maya 1

Maya 2

Två bilder på min lilla fina Maya som kanske blir mamma snart då!!!

Pressklipp:

Syftet med lagen är att skydda vilda djur – såväl däggdjur som fåglar – som föder ungar under perioden 1 mars-20 augusti. Matte och husse måste hålla extra god uppsikt över sina hundar i skog och mark under denna period.

– Skogen är ju som en barnkammare då. Smådjur kan ligga tämligen nära där vi går. Vi ser dem inte, men hunden kan lätt sniffa upp dem, säger hundägarcoachen Memea Mohlin.

Koppeltvång
I lagen finns inget som heter kopplingstvång, så länge du inte promenerar med hunden i en nationalpark. Men kontrollen över hunden måste vara så hög att det motsvarar ett slags osynligt koppel när hunden vistas i skogen.

I praktiken får den vara högst ett par meter ifrån dig.

– Det är få hundägare som får stopp på hunden när den börjar förfölja ett djur. Därför är koppel viktigt, säger Memea Mohlin.

Bot på 1000 kronor
Nästan var fjärde hundägare tycker att hundarna ska få springa fritt i skogen, enligt en undersökning som Yougov gjort för Sveland Djurförsäkringar.

För dem som bryter mot lagen väntar vanligtvis en ordningsbot på 1.000 kronor.

– Men polisen ingriper nog sällan när det gäller koppel, säger Memea Mohlin.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s