Ett härligt sätt att se på skapelsen & Gud

Konstspaning 2013 028

Alltså… Jag läser en, minst sagt, smått fascinerande bok som jag helt nyligen fått i present av min far och hans fru; ”Tankeexperimentet eller Den Gamle och De Stora Frågorna”, av Scott Adams. Föreställ dig att du möter en mycket gammal man som – det förstår du så småningom – vet praktiskt taget allt som finns att veta. Tänk dig att han, som säger sig vara en Avatar, förklarar alla livets ”mysterier” för dig som bl.a.: kvantfysiken, evolutionen, Guds natur, den fria viljan, sannolikhetsteorin m.m. Och det på ett så enkelt, nytt och provocerande vis att allt, allt, blir fullkomligt begripligt. En av Avatars första frågor är:

– Tror du på Gud? och sedan fortsätter han med: Om Gud är allsmäktig och vet vad som kommer att hända i framtiden, då är ju alla våra val redan gjorda, eller hur? Då är den fria viljan en illusion. Och om Gud existerar är hans motiv verkligen outgrundliga. Ingen vet varför han ger oss en fri vilja eller varför han bryr sig om människors själar, eller varför livet också måste bestå av smärta och lidande. Om någon som var mycket klok visste hur världen hade skapats utan Guds medverkan, skulle den personen då kunna övertyga dig om att Gud inte varit inblandad?

– Ja, i princip, men det finns inte någon som är så klok. Påstår du att Gud inte finns?

– Jag påstår att folk hävdar att de tror på Gud, men de flesta tror egentligen inte. De bara uppträder som om de tror för att det kan ge världsliga fördelar. De skapar sig en illusion för att det gör dem lyckliga. Det bästa en människa kan göra är att välja en illusion som hjälper henne att leva sitt dagliga liv. Så om du vore Gud, vad skulle du då önska dig? Att vara allsmäktig betyder att det inte finns några utmaningar. Vad kan stimulera sinnet hos någon som vet allt? Allt som motiverar och driver levande varelser har sin grund i någon svaghet eller brist. Hunger, fruktan, smärta och lust driver djur. Vi människor drivs av alla våra djuriska känslor plus saker som låter mer högstämda som självförverkligande, kreativitet, frihet, kärlek. Men Gud skulle inte bry sig om allt detta, och gjorde han det skulle han redan ha fri tillgång till det. Inget av det här skulle fungera som drivkraft. Jag kan bara tänka mig en enda utmaning för en allsmäktig varelse – utmaningen i att förgöra sig själv.

!!!!! Taadaaaa!!! Spännande!!! Vilken tanke… att Gud såg en utmaning i att förgöra sig själv! Wow!

– Gud skulle bara välja att upphöra att existera! En malande fråga – Vad händer om jag upphör att finnas till? Och eftersom han inte hyser någon fruktan kanske han skulle testa!!

– Och hur skulle vi veta skillnaden?

– Vi har redan svaret. Svaret är det faktum att vi själva finns till. Det är bevis för att Gud drivs att handla på något sätt… vi är spillror av Gud.

– Menar du att Gud har sprängt sig själv i småbitar och att vi är det som finns kvar?

– Inte precis, spillrorna består av två saker; de allra minsta beståndsdelarna av materia och sannolikhet.

!!!! Taadaaaa!!!! Big Bang!!!! Yesss!!! Here we goooo!!!!

– Vårt språk och våra hjärnor är alltför begränsade för att hantera någonting annat än en bestämd verklighet, vare sig det finns en sådan eller inte. Det bästa vi kan göra är att uppdatera våra illusioner så att de ligger rätt i tiden. Vi lever i ett alltmer rationellt, vetenskapsbaserat samhälle. De religiösa metaforerna från förr ger inte längre någon tröst. Vetenskapen naggar dem i kanten från alla håll. Mänskligheten behöver en metafor som låter Gud och vetenskapen existera sida vid sida, åtminstone i vårt medvetande.Vi kan bara handla utifrån våra iakttagelser, hur felaktiga de än må vara. Det bästa vi kan göra är att då och då justera våra uppfattningar – illusioner, om du så vill – så att de stämmer bättre överens med logiken och det sunda förnuftet.

Hihihihihi…. Jag säger bara: läs den!!! Helt plötsligt kan verkligheten te sig annorlunda!

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s